دکتر رضا دوست

عارضه‌ی فتق (یا هرنی) به دلیل ضعف عضلات جدار شکم رخ می‌دهد. ضعف عضلات اجازه می‌دهد تا محتویات شکم از طریق یک شکاف بیرون بزند و توده‌ای در زیر پوست تشکیل دهد که معمولاً توسط بیمار قابل مشاهده و لمس است. گاهی اوقات به این وضعیت پارگی شکم گفته می‌شود. توده‌ی برآمده معمولاً هنگام سرفه یا زور زدن برجسته‌تر می‌شود، زیرا این فعالیت‌ها موجب افزایش فشار در شکم شده و به دلیل ضعف در دیواره شکم، احشاء را به بیرون می‌راند. اگر چه فتق می‌تواند در هر نقطه در دیواره شکم رخ ‌دهد، اما در برخی از قسمت‌های شکم شایع‌تر است.

دکتر رضادوست درمان تخصصی را برای انواع فتق ساده و ترکیبی و طیف گسترده‌ای از عیوب دیواره شکم، اعم از فتق نافی و انواعی از فتق که ممکن است نیاز به بازسازی ترکیبی دیواره شکم داشته باشد، ارائه می‌دهند. ایشان دارای تجربه و مهارت در درمان تمام انواع فتق هستند. در طول مشاوره، دکتر رضادوست پس از تشخیص صحیح فتق شما، بهترین برنامه درمانی را بر اساس علل، نشانه‌ها، خطرات و نیازهای فردی شما تهیه می‌نمایند. در صورت امکان، ایشان ترمیم فتق را با روش حداقل تهاجم لاپاروسکوپی و با استفاده از آخرین تکنیک‌های روز انجام می‌دهند.برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت میتوانید با شماره تلفن های 02122260452 و 02122908154 و 09195373730  تماس حاصل فرمایید.

چگونه می‌توان از وجود فتق آگاه شد؟


بیماران ممکن است با مشاهده‌ی یک برآمدگی در ناحیه کشاله ران خود که شایع‌ترین محل برای فتق است، از وجود فتق آگاه شوند. گاهی اوقات ممکن است هیچ برآمدگی وجود نداشته باشد، تنها دردی وجود دارد که با ورزش و یا زور زدن بدتر می‌شود. هنگامی که پزشک وضعیت بیمار را مورد بررسی قرار می‌دهد، ممکن است متوجه تاثیر سرفه شود. به عبارت دیگر پزشک می‌تواند در هنگام سرفه کردن بیمار، وجود یک برآمدگی را احساس کند که از طریق دیوارهای عضلانی شکم به بیرون رانده می‌شود.

آیا فتق خطرناک است؟


اکثر فتق‌های ساده کشاله ران، خطر خاصی برای سلامت شما در بر ندارند، اگر چه ممکن است گاهی اوقات ناراحت کننده باشند و به تدریج بزرگتر شوند. اگر یک حلقه از روده‌ی کوچک یا بزرگ بیرون بزند و در حفره‌ی فتق گیر کند، می‌تواند خطرناک باشد. به این وضعیت اختناق فتق گفته می‌شود و نیاز به جراحی اورژانسی و ترمیم فوری دارد. فتق فمورال، یک مورد استثناء است که به احتمال بسیار زیاد موجب اختناق یا گیرافتادن احشاء شده و باید بلافاصله ترمیم گردد.

چه عاملی باعث فتق می‌شود؟


ضعف جدار شکم می‌تواند از زمان تولد وجود داشته باشد، اگر چه فتق ممکن است تا مدتها بعد بروز نکند. در مردان احتمال ابتلا به انواع خاصی از فتق (هرنی اینگوینال) بیشتر است، زیرا طناب اسپرماتیک حفره‌ای را در دیواره شکم ایجاد می‌کند.

انواع فتق


بسته به جایی که ضعف عضلانی وجود دارد، انواع مختلفی از فتق شکم رخ می‌دهد. شایع‌ترین انواع فتق عبارتند از:

فتق نافی

این فتق معمولاً به شکل یک توده در ناحیه کشاله ران بروز می‌کند که ممکن است بدون درد یا حساس به لمس باشد. این برآمدگی ممکن است پس از ورزش یا بلند کردن اشیاء سنگین، بزرگتر شود. معمولاً این توده قابل کوچک شدن است، به این معنی که اگر تحت فشار قرار گیرد، به عقب می‌رود و یا تخت می‌شود. فتق نافی بزرگ می‌تواند به داخل کیسه بیضه گسترش یابد. هنگامی که فتق برای اولین بار رخ می‌دهد، به آن فتق اولیه گفته شود. فتق نافی گاهی اوقات می‌تواند تبدیل به اختناق فتق شود. این وضعیت می‌تواند بسیار دردناک باشد و نیاز به جراحی اورژانسی دارد. به همین دلیل پزشکان توصیه می‌کنند بیماران فتق خود را قبل از تبدیل شدن به وضعیت اختناق درمان کنند.

عود فتق

گاهی اوقات فتق می‌تواند پس از عمل جراحی ترمیمی، دوباره عود کند (عود فتق شکم). امروزه این وضعیت کمتر ازگذشته رخ می‌دهد، زیرا قبلاً جراحی ترمیم فتق با استفاده از مش (پرده‌ی مصنوعی) وجود نداشت. نرخ عود مجدد بعد از ترمیم فتق با مش، بسیار کم (در حدود ۳٪) است.

فتق کشاله ران

فتق کشاله ران در زنان نسبت به مردان شایع‌تر است. درمان این نوع فتق اهمیت دارد، زیرا به احتمال بسیار زیاد به اختناق فتق تبدیل می‌شود و از این رو باید بلافاصله ترمیم شود. این توده معمولاً در بالای ران و زیر چین کشاله ران احساس می‌شود. تشخیص و تمایز بین فتق اینگوینال و فتق فمورال، گاهی می‌تواند دشوار باشد.

فتق اپی گاستر

فتق اپی گاستر توسط ضعف دیواره شکم در جلو ایجاد می‌شود. این فتق شکم به شکل یک توده در بالای شکم و بالای ناف احساس می‌شود و اغلب در افراد میانسال (مردان یا زنان) رخ می‌دهد. فتق ناف در اطراف حفره‌ی ناف رخ می‌دهد. برآمدگی فتق از طریق عضلات ضعیف شکمی به جا مانده از بقایای بند ناف، به بیرون رانده می‌شود.

فتق برشی

فتق برشی از طریق زخم‌های ناشی از برش‌های جراحی قبلی در شکم رخ می‌دهد. این بیرون‌زدگی اغلب می‌تواند بسیار بزرگ باشد و ترمیم آن گاهی اوقات دشوار است. اغلب فتق شکم برشی ترکیبی از طریق تکنیک لاپاروسکوپی ترمیم می‌شود.

انواع جراحی ترمیم فتق


سه روش جراحی اصلی وجود دارد: ساده، همراه با مش و ترکیبی. دکتر رضادوست با بررسی تمام عوامل و فاکتورها، بهترین روش جراحی را برای شما تعیین خواهد کرد. ایشان عواملی مانند سلامت کلی شما، سابقه‌ی هرگونه جراحی‌ قبلی، قابلیت درمان و التیام بدن شما و میزان فتق را مورد توجه قرار خواهد داد.

  • ترمیم ساده. این عمل از طریق بخیه‌هایی در یک خط مستقیم در شکم انجام می‌شود.
  • ترمیم با مش. این عمل شامل استفاده از مش پروتز و یا بیولوژیک است و در زمانی انجام می‌شود که میزان فتق آنقدر بزرگ است که با تکنیک ساده، قابل ترمیم نیست.
  • ترمیم ترکیبی جدار شکم و فتق. این عمل با از ترکیبی از تکنیک ساده و مش انجام می‌شود.

انواع دیگر ترمیم ترکیبی می‌تواند شامل استفاده از اتساع بافتی، انتقال بافت آزاد و حتی پیوند دیواره شکم باشد.

جراحی فتق توسط دکتر رضادوست


دکتر رضادوست می‌توانند ترمیم فتق را از طریق عمل جراحی باز یا جراحی سوراخ کلید (لاپاروسکوپی)، انجام دهند.

قبل از عمل

شما قبل از عمل خود جلسه مشاوره‌ای با یکی از جراحان مشاور ما خواهید داشت. در این جلسه، تاریخچه کامل پزشکی شما بررسی خواهد شد و شما می‌توانید در مورد بهترین نوع درمان برای فتق خود با جراح بحث و گفتگو کنید و زمان مناسبی را برای عمل خود تعیین نمایید.

جراحی لاپاروسکوپی فتق

در این روش برای ترمیم فتق از ابزارهای خاص و یک تلسکوپ لامپ‌دار و ایجاد برش‌های کوچک‌تر از تکنیک‌های سنتی استفاده می‌شود. مزایای این روش برای بیمار عبارتند از: برش‌های کوچک‌تر، ناراحتی کمتر پس از عمل و دوره بهبودی کوتاه‌تر. جراح بر اساس شدت فتق و تاریخچه پزشکی شما مشخص خواهد کرد که شما کاندیدای خوبی برای جراحی لاپاروسکوپی هستید یا خیر.

جراحی باز فتق

روش‌های سنتی جراحی معمولاً برای موارد بسیار شدید و یا برای بیمارانی استفاده می‌شود که دارای اسکار به جا مانده از جراحی‌های قبلی هستند. این روش شامل ایجاد یک برش بزرگ‌تر در حفره شکمی برای ترمیم فتق است و به همین دلیل دوره بهبودی بیمار طولانی‌تر است. با این حال، مواردی وجود دارد که فتق باز ممکن است بهترین گزینه برای برخی بیماران باشد.

روز قبل از عمل فتق

شما دو ساعت قبل از عمل در بخش پذیرش می‌شوید. اگر قرار است تحت بی‌هوشی عمومی قرار بگیرید، باید به مدت ۶ ساعت قبل از عمل جراحی، از خوردن و نوشیدن خودداری کنید. اگر بخواهید عمل سرپایی انجام دهید، ۲ تا ۳ ساعت پس از عمل مرخص خواهید شد.

بهبودی بعد از جراحی

در چند روز اولیه ممکن است نیاز به مصرف قرص ضددرد داشته باشید و هنگام راه رفتن با احساس درد خواهید داشت. در پایان هفته اول بعد از عمل جراحی شما قادر به انجام عادی‌ترین فعالیت‌های خود از جمله رانندگی خواهید بود.

معمولاً مقداری ناراحتی خفیف و احساس گزگز به مدت ۶ تا ۸ هفته بعد از عمل جراحی شایع است. در ابتدا منطقه اسکار بسیار ناصاف است و با پیشرفت فرآیند درمان برآمده‌تر می‌شود. ایجاد ظاهر طبیعی و صاف اسکار ممکن است تا ۸ هفته طول بکشد. همچنین ممکن است آثار بی‌حسی بر روی پوست باقی بماند.

مراجعه بعد از عمل

دکتر رضادوست برای بررسی زخم و روند التیام آن، شما را در بیمارستان ویزیت خواهد کرد. همچنین به هر گونه سؤال شما پاسخ خواهد داد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *